Doorgaan naar inhoud

Klantbeoordeling: 4.8 / 5

Hoge kwaliteit voor lage prijzen

Snelle levering

Persoonlijk advies

Eenvoudig bestellen

Hoe kies ik de juiste ondervloer? - Wandenbekleden.nl

Hoe kies ik de juiste ondervloer?

Wanneer u een nieuwe vloer hebt aangekocht, checkt u ook best even of dat u een ondervloer nodig hebt. Tijdens koude winterdagen houdt u uw huis ongetwijfeld graag lekker warm. Geniet u graag van een verfrissende douche ’s avonds laat, dan maakt u uw huisgenoten liever niet wakker door lawaai. In beide gevallen is een ondervloer de perfecte oplossing. Het isoleert tegen vocht en kou, dempt geluid én is bovendien ideaal voor het uitvlakken van de ondergrond. Elke vloer of ruimte heeft uiteraard een passende ondervloer nodig. Geen idee welke? Wij leggen het u graag grondig uit.

Ondervloer bij een zwevende vloer

Wanneer een vloer zwevend gelegd wordt, wil dat zeggen dat de vloer niet wordt vastgelijmd of vastgenageld aan de ondergrond. In dit geval wordt het aanbevolen een ondervloer te leggen. Welke ondervloer voor u de juiste keuze is, hangt af van de vloer en de situatie waar die wordt gelegd.

Ondervloer voor lamelparket, laminaatvloer, SPC, Vinyl, PVC of LVT

De keuze van ondervloer hangt vaak samen met het soort vloer dat wordt gelegd. Lamelparket of laminaatvloeren zijn dikkere vloeren (van 6mm tot wel 15mm) waarbij er een ruime keuze is aan ondervloeren: van 1,5 mm tot 7 mm dik. Denk bij die keuze ook aan de deuren, als de vloer te hoog wordt, dan zullen de deuren ingekort moeten worden.

PVC, vinyl- of SPC vinylvloeren zijn dunnere vloeren (3-5 mm) waarbij ook een dunnere ondervloer (1-1,5 mm) wordt toegepast. Een belangrijk aspect bij deze vloeren is de druksterkte van de ondervloer. Vanwege de geringe dikte van de vloer mag er niet teveel beweging in de klikverbinding zitten als er over de vloer wordt gelopen. Een stuggere ondervloer zorgt er voor dat de verbindingen goed standhouden en de vloer dus lang mooi blijft.

Ondervloer in een appartement of woonhuis

Bij appartementen is het vaak vereist dat er een ondervloer wordt gelegd met zeer goede geluidsisolatie, dat wil zeggen dat er zo min mogelijk geluid wordt doorgegeven aan de onderburen. Voor deze toepassingen zijn er ondervloeren die een certificaat hebben voor een geluidsisolatie van 10dB Lin. Voor woonhuizen is dit minder belangrijk en kan u zelf dus kiezen welke eigenschappen u het belangrijkste vindt.

Ondergrond vlak of iets minder vlak

Afhankelijk van de dikte van de ondervloer kan deze kleine hoogteverschillen uitvlakken zodat het egaliseren van de ondergrond mogelijk niet nodig is. Een dikkere ondervloer, 5-7 mm, kan hoogteverschillen van maximaal 4-5 mm (gemeten over 1 meter) uitvlakken. Dunnere ondervloeren, 1,5-2,2 mm, vlakken hoogteverschillen van 1-2 mm uit (gemeten over 1 meter).

Geschikt voor vloerverwarming

Warme voeten wanneer u ’s morgens uit bed stapt: zalig. Hierdoor beschikken heel wat huizen tegenwoordig over vloerverwarming. Daarom is het belangrijk dat de ondervloer een lage warmteweerstand heeft en voldoende warmte doorlaat. Wilt u graag meer informatie over de warmteweerstand, lees dan ons document over vloerverwarming.

Ondervloer voor geluidsisolatie/loopgeluidreductie

Klakkende hakken, een bureaustoel die over de vloer rolt of iets dat op de grond valt. Lawaai is snel gemaakt. Vooral wanneer u een appartementsblok deelt, kan dit erg vervelend zijn. Een goede geluidsisolatie is dan zeker een must.

Als er wordt gesproken over demping van het geluid dan kan dat demping van het loopgeluid of demping van het geluid wat door de vloer naar beneden wordt doorgegeven (geluidsisolatie), betekenen. Voor maximale geluidsisolatie, zoals gewenst is bij appartementen, is er bij het zwevend leggen van laminaatvloeren of houten vloeren vrijwel altijd een dikke ondervloer nodig (vanaf 5mm). Het nadeel van deze ondervloeren is dat ze niet in combinatie met vloerverwarming kunnen worden gebruikt. Voor woonhuizen zijn er ondervloeren die iets minder geluidsisolatie bieden maar ook nog geschikt zijn voor vloerverwarming. Wat betreft verminderen van het loopgeluid presteren juist de iets dunnere ondervloeren beter dan de dikkere.

PVC, LVT, SPC en vinylvloeren dempen van nature beter het geluid. Het loopgeluid is bij deze vloeren, zelfs zonder ondervloer, veel minder dan op een laminaat- of houten vloer. Met een ondervloer isoleren deze vloeren het geluid maximaal en kunnen ze in appartementen worden gelegd, ook in combinatie met vloerverwarming.

Image titleHet leggemak van ondervloeren

Ondervloeren zijn er in diverse uitvoeringen, op de rol, in platen of harmonica platen. Op de rol krijgt u vaak de beste prijs/kwaliteit verhouding, maar u moet de ondervloer wel zelf op maat snijden en vast tapen. Platen en harmonica platen zijn iets duurder, maar gemakkelijker te leggen zonder dat er tape nodig is.

Vochtisolatie

Bij het zwevend leggen op beton of op een dekvloer is het noodzakelijk dat er een vocht isolerende laag onder de vloer wordt gelegd. Dit om te voorkomen dat er zich vocht ophoopt onder de vloer. Veel ondervloeren hebben een geïntegreerde vocht isolerende laag zodat u deze laag niet apart hoeft aan te brengen. In het geval van een houten ondergrond is het niet nodig een vocht isolerende laag te leggen.

  

Ondervloer garandeert isolatie tegen kou

Geen vloerverwarming en toch lekkere warme voeten? Dan is het aan te raden een dikkere ondervloer toe te passen. Ondervloeren van 5-7 mm dik zorgen voor goede isolatie tegen de kou.

Hoeveel wordt er door de ruimte gelopen?

Hoe intensiever een vloer gebruikt wordt, hoe belangrijker het is dat de vloer zo min mogelijk veert als er over wordt gelopen. Veel beweging in de klikverbinding tussen de panelen kan betekenen dat deze na verloop van tijd niet meer helemaal strak sluit door slijtage. Gaat de vloer dus intensief gebruikt worden, kies dan voor een stugge ondervloer met een hoge druksterkte. Dit zijn vaak de dunnere ondervloeren. Met name bij commerciële toepassingen, zoals in een winkel, is dit belangrijk.

Is er iets niet helemaal duidelijk of wilt u graag extra advies over de juiste ondervloer voor uw vloerpanelen? Neem even contact op en onze medewerkers helpen u graag verder!

Vorig artikel Plafond verlagen en afwerken in 5 simpele stappen
Volgend artikel Van ondervloer tot afwerking van uw vloeren: zo pakt u het aan

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden